top of page

Concurs PASCALIA

În această secţiune vom încerca să postăm despre coordínatele majore ale tuturor ediţiilor concursului şi adăuga, foarte curând, un document-extras cu lucrările câştigătoare de la fiecare ediţie.

PASCALIA - Ediţia a II-a, 2012

Cele mai bune creaţii literare ale elevilor de la Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai” din Baia Mare care au participat la ediţia a II-a a concursului “Pascalia” au fost premiate în 25 aprilie 2012, ora 13.00, în sala Europa a colegiului. 

Toate lucrarile au trebuit să abordeze tema propusă pentru aceasta ediţie, “Calea spre lumina interioară”.

La acest eveniment au participat reprezentanţi ai conducerii Asociaţiei Alumni Sincai şi ai Colegiului “Gheorghe Şincai”. Invitaţi speciali la această festivitate au fost Pr. Dr. Cristian Ştefan şi conf. univ. dr. Florian Roatiş, care au reprezentat Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, respectiv Fundaţia “Nicolae Steinhardt”. 

PASCALIA - Ediţia a III-a, 2013

Cele mai bune creaţii literare ale elevilor de la Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai” din Baia Mare care au participat la ediţia a II-a a concursului “Pascalia” au fost premiate în 10 iunie 2013, ora 13.00, în sala Europa a colegiului. 

Până in 19 mai 2013, elevii Colegiului National “Gheorghe Sincai” au putut să se înscrie cu lucrări în secţiunile de poezie şi eseu, în limba română sau engleză, în cadrul concursului de creaţie literară “PASCALIA”. Toate lucrările pentru secţiunea eseu au trebuit să abordeze tema generală propusă pentru această ediţie, “Despre prietenie”, în contextul erei digitale, a facebook-ului, a site-urilor de socializare şi diverselor aplicaţii media La secţiunea poezie, tema a fost deschisă, iar participanţii au trebuit să înscrie câte 3 texte.

La acest eveniment au participat reprezentanţi ai conducerii Asociaţiei Alumni Şincai şi ai Colegiului “Gheorghe Şincai”. Invitat special la această festivitate a fost Pr. Dr. Cristian Stefan, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, instituţie care sprijină constant proiectele noastre, prin contribuţii suplimentare la fondul de premiere.

Întreg fondul de carte alocat premierii lucrărilor câştigătoare, în valoare totală de 600 ron, a fost finanţat din contribuţii şi donaţii ale unor foşti elevi ai colegiului, membri Asociaţiei Alumni Şincai Baia Mare.

PASCALIA - Ediţia a V-a, 2017

Data limită de acceptare a textelor: Duminică, 16 aprilie 2017

MARELE PREMIU Pascalia 2017: 500 RON!

Categoriile de concurs:

* Liceu, clasele IX – XII: POEZIE (limba românǎ); ESEU (limba românǎ); ESEU (limba engleză) * Gimnaziu, clasele V – VIII: COMPUNERE (limba românǎ) şi POEZIE  (limba românǎ si limba engleză)

La categoria POEZIE (Liceu/Gimnaziu) este Temă Deschisă.
La categoria ESEU (liceu), abordaţi tema

“PEISAJ LǍUNTRIC – MǍRTURIE şi MǍRTURISIRE”: Viaţă, trai şi destin românesc în perioada comunistă.

(Liceu) Încercaţi să surprindeţi paradoxurile şi contrastele unei epoci şi ale vieţii unor alte generaţii (părinţi, bunici, vârstnici de lângă voi), reflectând asupra relatărilor şi mărturiilor lor sau culese din cărţi sau din presa scrisă şi/sau digitală, în lumina lecturii capitolului “Suferinţa ca binecuvântare” (pg.5 – 39) din cartea cu titlul omonim a preotului mărturisitor Gheorghe Calciu (carte disponibila, la cerere, la profesorii de romana si engleza)

(Gimnaziu) Alcătuiţi o compunere în care să povestiţi sau să relataţi o întâmplare, situaţie sau experienţă de viaţă, de dinainte de anul 1989, a părinţilor sau bunicilor, sau lecturată, care v-a trezit interesul sau curiozitatea, sau care v-a impresionat într-un mod aparte.

 

În redactarea lucrărilor, pentru lectură şi ca surse de informare, recomandăm consultarea următoarelor articole (indicate de partenerul nostru, GAZETA Maramureşului):
Marcel Petrişor, un destin excepţional pe drumul crucii
 Demostene Andronescu, „nebunia” sfântă a generaţiei care ne-a salvat onoarea
Întâlnirea Titanilor
Incursiune în „Iad”: Fortul 13 Jilava
Incredibila poveste a lui Jacques Nemuritorul
Bădia Tache, Omul care a învins toate reeducările comuniste
„Lotul Vişovan” – primii deţinuţi politici din Maramureş s-au întors în închisoare
Minunile învingătorilor din „Râpa Robilor”
bottom of page