top of page

Șincaiști de marcă

Pentru detalii biografice suplimentare în legătură cu personalităţile marcate cu asterix (*) vizitaţi pagina omoloagă de pe site-ul Colegiului Şincai, aici 

Academicieni

 

Acad. Augustin Buzura* (n.1938 - d.2017). Scriitor. S-a născut în 1938 în Berinţa, comuna Copalnic Mănăştur. Absolvă Colegiul Naţional „Gh. Şincai” în 1955. I se decernează Premiul Uniunii Scriitorilor (1970; 1974; 1980), Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (1977). Din 1990 devine preşedintele Fundaţiei Culturale Române, iar între 2003 – 2004 este preşedintele Institutului Cultural Român.

Acad. Vasile Gheţie* (1903 – 1990). S-a născut la Berinţa, comuna Copalnic Mănăştur. Autor a peste 200 de lucrări publicate în ţară şi în străinătate, acad. Vasile Gheţie este iniţiatorul şi conducătorul şcolii româneşti moderne de anatomie comparată.

Acad. Marius Porumb* (n.1943) Critic de artă şi istoric. Se naşte în Grozeşti, judeţul Lăpuşna în Republica Moldova. Absolvă Colegiul Naţional „Gh. Şincai” în 1966. În 1966 este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai. Este fondator şi redactor responsabil al revistei de artă medievală “Ars Transilvaniae”. De-a lungul timpului ocupă funcţia de preşedinte la diferite asociaţii: “Ars Transilvaniae” – România, Asociaţia pentru Relaţii Culturale între România şi Italia (ARCRI). Din 2001 Marius Porumb este preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

Acad. Mircea Flonta* (n.1932) Filosof. S-a născut în comuna Supur, Satu Mare. Absolvă Colegiul Naţional „Gh. Şincai” în 1951. Este profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii din Bucureşti, specialist în teoria cunoaşterii, epistemologie, filozofia limbajului. Absolvent al Facultății de Filozofie din București. De-a lungul vastei sale cariere a adus contribuţii esenţiale în domeniile filosofiei religiei (cu un interes special pentru sistemul filosofic al lui Lucian Blaga), filosofiei biologiei (mai ales în contextul darwinismului), teoriei cunoaşterii, studiilor kantiene şi filosofiei ştiinţei.

Vida Gheza* (n.1913 – d.1980) Artist plastic, sculptor. S-a născut în Baia Mare. Între 1920-1930 urmează cursurile şcolii primare şi patru clase de liceu la Colegiul Naţional „Gh. Şincai”. În 1942 se înscrie la Şcoala superioară de arte din Budapesta. Luptă, ca voluntar, în Spania, în timpul răboiului civil (1036-1939), şi în Armata Română, pe finalul  răzoiului al II-lea mondial, participând la luptele de eliberare a Cehiei şi Slovaciei. Prima expoziţie personală are loc la Bucureşti, în 1958, urmată de bienala de la Veneţia şi expuneri la Moscova, Cairo, Leningrad, Paris, Alexandria etc.

Un sculptor de excepţie, abordează teme majore legate de viaţa omului simplu, a ţăranului, şi de elemente arhaice ale foclorului maramureşean. Complexele statuare majore sunt “Monumentul de la Moisei” (1966), “Sfatul bătrânilor” de la Baia Mare, şi “Monumentul ostaşului roman” de la Carei. Membru corespondent al Academiei Române, din 1974.

Vizionaţi: Gheza Vida - Arta e ca şi cartea, trebuie să ştii s-o citeşti | EU aleg România (2015)

Lucian Mureşan* (n.1931) Mitropolit şi Cardinal Greco-Catolic. S-a născut în Ferneziu – Baia Mare. Îşi completează studiile medii la liceul „Gh. Şincai”, după satisfacerea stagiului militar. În 1955 este primit, în mod excepţional, alături de 4 tineri greco-catolici la Institutul Teologic Romano – Catolic din Alba Iulia.  Este hirotonisit de episcopul auxiliar Dr. Ioan Dragomir al Maramureşului, în 1964, iar calitatea sa de preot o exercită clandestin. După decembrie 1989, Papa Ioan Paul al II-lea îl numeşte Episcop de Maramureş. Din 4 iulie 1994 este numit de către Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. La 16 decembrie 2005, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea îl ridică la demnitatea de Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma.  În  18 februarie 2012 a fost numit cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea. În 2015, Cardinalul Lucian Mureşan a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer. Preafericitul Lucian Mureşan este cel de al treilea cardinal român din istorie. Membru de onoare al Academiei Române, din octombrie 2012.

Profesori universitari

Prof. Dr. Doc. Florian C. Ulmeanu* (n.1903 – d.1973) S-a născut în comuna Ulmeni. Urmează cursurile claselor VI-VIII la Şincai. Devine doctor în ştiinţe al Universităţii din Paris, iar Academia de Medicină a Franţei îi conferă premiul Boulard pe anul 1936. Pe lângă organizarea primului Congres de medicină aplicată la educaţie fizică şi sport, în 1938, Florian C. Ulmeanu ne-a reprezentat ţara la numeroase congrese ştiinţifice desfăşurate în Paris, Bruxelles, Zagreb, Leipzig, Sofia, Viena, Moscova, Torino, Berlin, Praga, USA, Barcelona, Londra, Tokio etc. Activitatea sa ştiinţifică însumează un număr de peste 250 de lucrări publicate în ţară şi străinătate. Considerat cea mai importantă personalitate a comunei Ulmeni. Gr. Şc. Industrial din localitate îi poartă numele. 

Vizionaţi aici un instructiv material video realizat de dascăli de la Gr.Şc.Ind. “Florian Ulmeanu”, Ulmeni.

Dr. Aurel Buteanu* (n.1904) Publicist, traducător, parlamentar. S-a născut în Şomcuta Mare. În
1922 absolvă cursurile Colegiului Naţional “Gh. Şincai”. Doctor în ştiinţe politice şi economice al
Facultatii de drept din Cluj. La 1 Decembrie 1918 a participat la adunarea de la Alba Iulia. Colaborări la „Adevărul literar şi artistic”;director al ziarului „Patria” din Cluj, şi preşedinte al Sindicatului presei române din Ardeal şi Banat. Parlamentar, între anii 1932 – 1933. Aurel Buteanu a publicat lucrarea „Teatrul Românesc în Ardeal şi Banat” (1944) şi a tradus peste 50 de titluri din literatura germană şi maghiară. Casa de cultură din Șomcuta Mare  îi poartă numele.

Prof. dr. Dezideriu Duma* (n.1906 -1988) Medic neurolog. S-a născut la Tăuţii de Sus. Absolva Colegiul Naţional “Gh. Şincai” în 1924. Doctor în medicină (1929) al  Facultăţii de Medicină din Cluj. Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, a deţinut un rol esenţial în restructurarea învăţământului neurologic.

Leon Prodan* (n.1902 – 1984) Medic etiolog. S-a născut la Copalnic Mănăştur. A urmat cursurile Col. Naţional „Gh. Şincai”, iar între anii 1921-1927 a studiat medicina în Cluj, obţinând titlul de doctor. Pe parcursul carierei sale deţine mai multe funcţii: şef de laborator la Institutul de igienă şi sănătate publică din Cluj, igienist al oraşului Cluj, medic şef al Capitalei, profesor la University of Boston. Peste 200 de lucrări publicate în ţară şi în străinătate.

Pr. Dr. Doc. Ioan Prodan* (n.1904) S-a născut în Copalnic Mănăştur. Absolvent al Colegiului Naţional „Gh. Şincai”, urmează Facultatea de Medicină în Cluj. În 1949 devine conferenţiar, apoi prodecan al Facultăţii de Medicină din Cluj, iar în 1962 este profesor universitar. In acelaşi an obţine titlul de doctor docent. Activitatea sa ştiinţifică s-a materializat în peste 80 de lucrări şi în elaborarea unor cursuri şi manuale.

Prof. Dr. Vasile Coţofan* (n.1934-d.2017) Medic veterinar, artist plastic. S-a născut la Berinţa. Urmează cursurile Colegiului Naţional „Gh. Şincai”, dovedind un talent de excepţie la desen. Între 1952-1957 urmează Facultatea de medicină veterinară, în cadrul căreia va deveni şef de laborator la Catedra de anatomie. A fost medic veterinar, doctor în medicină veterinară, profesor universitar al USAMV Iasi şi membru de onoare al Academiei de Ştiinte Agricole şi Silvice (ASAS) din 2013 (membru corespondent din 1991). Doctor Honoris Causa a trei universităţi: Timişoara, Cluj, Chişinău. S-a stins din viaţă la data de 5 aprilie 2017. 

Un excelent interviu recent cu Prof. Coţofan, "despre viaţă şi frumuseţea vietii", poate fi vizionat aici.

 

Artişti plastici – Scriitori

Adrian Ghenie (n. 13 august 1977) Artist plastic. S-a născut la Baia Mare. În anul 2001 a absolvit Universitatea de Arte din Cluj-Napoca. A deschis, în 2008, un spațiu expozițional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate. Actualmente este cel mai bine vindut pictor roman. În 10 februarie 2016, tabloul "The Sunflowers in 1937" , inspirat de lucrarea celebrului pictor Vincent van Gogh "Floarea Soarelui" a fost vândut prin celebra casa londoneză de licitații Sotheby's la prețul de 3.117.000 de lire sterline.

 

Mircea Hrişcă(n.1931- d.1988) Artist plastic. S-a născut la Baia Sprie. Se formează ca artist la Institutul de Arte Plastice «Nicolae Grigorescu» din Bucureşti, pe care îl absolvă în anul1963, unde a fost elev al lui Corneliu Baba. Din anul 1963 a participat la numeroase expoziţii colective la Baia Mare, Cluj, Focşani, Bacău, Arad, Bistriţa. Trăieşte, creează o operă picturală încărcată de o mare forţă expresivă şi expune public în mod constant la Baia Mare până la finalul vieţii sale, în anul 1988.

Mihai Olos* (n.1940) S-a născut la Ariniş. Urmează cursurile Institutului Pedagogic din Cluj. Vocaţia sa de pictor şi sculptor declanşează debutul în 1962, în Baia Mare. Participă la numeroase expoziţii la Arad, Bacău, Suceava, Bistriţa şi în străinătate – Praga, Italia, Cehoslovacia, Ungaria.

Ioan Groşan* (n.1954) S-a născut în comuna Satulung. Este absolvent al Colegiului Naţional „Gh. Şincai” în 1973 şi licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cluj Napoca, în 1978. Volumele publicate – „Caravana cinematografică”, „Trenul de noapte”, „Planeta Mediocrilor”, „O sută de ani de zile la porţile Orientului” îl consacră drept unul dintre cei mai talentaţi scriitori ai generaţiei sale. I se atribuie premiul Uniunii Scriitorilor în 1985.

Cler bisericesc

Mitropolitul IOSIF (n. 1966) Născut la 19 februarie 1966, la Vişeu de Jos (nume civil : Ilie POP). A absolvit Liceul "Gheorghe Şincai" din Baia Mare, Facultatea de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu (1989-1993) şi un program de doctorat la Institutul de Teologie Ortodoxă "Sfântul Serghie" din Paris (1994-1998).

Hirotonit diacon (19 octombrie 1993) şi preot (26 octombrie 1993) celib pe seama capelei Facultăţii de Teologie din Alba Iulia, a fost duhovnic şi preparator (catedra de Morală) în cadrul Facultăţii şi profesor (Istoria bisericească şi Patrologie) la Seminarul teologic (1993-1994). La 17 aprilie 1994 a fost tuns în monahism primind numele de Iosif. A deservit ca preot/duhovnic Mănăstirea de maici "Acoperământul Maicii Domnului" de la Bussy-en-Othe, Yonne, Franţa (1994-1998).

La 29 noiembrie 1997, Adunarea electorală a Arhiepiscopiei Europei Occidentale şi Meridionale l-a ales Arhiepiscop. A fost hirotonit la 15 martie 1998, în catedrala greacă Sfântul Ştefan din Paris. În jurisdicţia Arhiepiscopiei (din 2001, Mitropolie) se află parohiile şi comunităţile române din Franţa, Elveţia, Spania, Portugalia, Italia, Olanda, Belgia, Anglia, Irlanda, peste 130 de parohii şi comunităţi. În perioada 2001-2002, a fost locţiitor al scaunului vacant de Arhiepiscop al Americii şi Canadei. Din anul 2002, este numit de către Sfântul Sinod Director al Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene (Bruxelles). 

Vizionaţi interviu cu ÎPS Iosif despre "Viața Bisericii în diaspora" (realizat în vara anului 2015).

Ioan Dragomir* (n. 1905) S-a născut în comuna Ariniş. Din 1919 până la 1924 studiază la Colegiul Naţional „Gh. Şincai”. Urmează cursurile teologice la Gherla, unde rămâne ca profesor şi pedagog. Devine preot celib şi ocupă postul de paroh între anii 1932-1934 la Coştiui, Hoteni şi Ocna Şugatag. Este trimis la studii teologice la Strasbourg şi Roma, unde îşi ia doctoratul. Între anii 1948 – 1950 a fost consacrat episcop de Nunţiul Apostolic O’Hara. În 1950 este arestat, condamnat şi întemniţat până în 1964. După ce revine în comunitatea locală, începe să activeze în calitate de ierarh, colaborând şi cu alţi ierarhi pentru scoaterea din ilegalitate a Bisericii Române Unite.

bottom of page