top of page

Concursuri literare

Asociaţia Alumni Şincai a demarat şi coordonează două proiecte literare remarcabile, care oferă tuturor elevilor şincaişti, de gimnaziu sau liceu, oportunitatea de a participa cu lucrări originale, în format de eseu, compunere sau poezie,atât în română cât şi în engleză..

Cele două concursuri sunt ambele amplasate echilibrat în structura anului şcolar, şi sunt gândite şi ca un preambul şi mod de a marca două evenimente fundamentale din viaţa noastră şi din istoria umanităţii, un doar creştine: Naşterea Domnului (concursul “Dăruind vei Dobândi”) şi Învierea Domnului (concursul “Pascalia”).

Tematica concursurilor, propusă elevilor participanţi, este variată şi nu adastă în mod necesar în motivul şi semnificaţia sărbătorilor pe care le preced. Comitetul de jurizare a lucrărilor, cel care propune şi tematica concursurilor, este format din Alumni Şincai. Dintre membri juriului enumerăm aici pe:

  • Horea Naşcu PhD (Alumni Şincai “86) – filolog, Univ. de Nord BM, RO

  • Ioana Cozmuţa, PhD (Alumni “ 91) – fizician, cercetător NASA, USA

  • Anca Morcovescu, MS – filolog, English Teacher, USA

  • Răzvan Fechete, MS (Alumni “87) – inginer software, RO

  • Andreea Petric (Alumni “11) – studentă, laureată poezie PASCALIA Ed. I, Danemarca

  • Cătălin Triff (Alumni “92) – medic veterinar, RO

  • Codruţa Crişan (Alumni”92) – filolog, RO

  • Şerban Morcovescu (Alumni “92) – fizician, USA

Am avut şi avem în continuare o colaborare extraordinară cu cadre didactice de la Şincai, care s-au îmbarcat împreună cu noi la această aventură în tărâmul cuvintelor, încă de la începutul începuturilor, când au preluat din zbor ideea abia lansată, dintre ei menţionând în mod special aici pe: dna Mariana POP, regretata Alida VELEA, dna Adriana VLAD, dna Anca HENDEA; dar încă mulţi mulţi alţii ne-au ajutat şi ne ajută în continuare. În secţiunea dedicată fiecărui concurs, veţi putea citi dintre lucrările câştigătoare, şi numele profesorilor îndrumători vor fi şi ele puse în lumină.

O colaborare aparte o avem, de la bun început, cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, care, prin intermediul Păr. Dr. Cristian Ştefan, consilierul cultural al instituţiei, a fost prezentă la fiecare festivitate de premiere, cu un cuvânt de învăţătură şi fond de premii speciale pentru toţi participanţii.

bottom of page